Μυοχαλαρωτικό κατά την ώρα του ύπνου βοηθά στην ινομυαλγία


Χαμηλές δόσεις του μυοχαλαρωτικού cyclobenzaprine, που θα λαμβάνεται την ώρα του ύπνου, βοηθά τα άτομα με ινομυαλγία να κοιμούνται καλύτερα και να αισθάνονται λιγότερο πόνο, σύμφωνα με έρευνα σε άρθρο του webmd.com. Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση, διαταραχές του ύπνου, και πόνο. Περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ινομυαλγία.
"H Υπνο-θεραπεία σε ασθενείς με ινομυαλγία με χαμηλή δόση της cyclobenzaprine είναι ασφαλής και φαίνεται να είναι αποτελεσματική», λέει ο Seth Lederman, MD, πρόεδρος της TONIX Pharmaceuticals, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη.

Η Cyclobenzaprine, διατίθεται στην αγορά σε υψηλότερες δόσεις από άλλες εταιρείες, ως Amrix, Fexmid, και Flexeril και χρησιμοποιείται ήδη ευρέως'' off-label'' για τους ασθενείς με ινομυαλγία, κατά τον Ledermanι. "Off-label" αναφέρεται στην πρακτική της συνταγογράφησης φαρμάκων για τη θεραπεία παθήσεων που δεν έχουν εγκριθεί ειδικά από το FDA. Η TONIX αναπτύσσει μια εκδοχή του φαρμάκου σε χαμηλότερη δόση, βελτιώνοντας τη φορμουλα, υποστηρίζει ο Lederman. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν online στο The Journal of Rheumatology.

Ο Lederman και άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέθεσαν τυχαία σε 18 πάσχοντες από ινομυαλγία να λάβουν cyclobenzaprine, ξεκινώντας με μία δόση του 1 mg την ημέρα, και σε άλλους 18 να λάβουν εικονικό φάρμακο (placebo). Οι δόσεις αυξήθηκαν, όπως απαιτείται, έως 4 mg την ημέρα. (Κάποια άλλα προϊόντα της cyclobenzaprine είναι 5-milligram ή 10milligram
δισκία).

Είκοσι-εννέα ασθενείς ολοκλήρωσαν τις οκτώ εβδομάδες της μελέτης. Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε. Ο συνολικός χρόνος ύπνου αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 5,7 ώρες σε 6,4 ώρες στην ομάδα θεραπείας.
Η κόπωση μειώθηκε αρκετά.

Άλλα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:
Ο πόνος μειώθηκε κατά 26% στην ομάδα του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της μελέτης (18% περισσότερο από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου).
Η ευαισθησία βελτιώθηκε κατά 30% στην ομάδα του φαρμάκου (16% περισσότερο από ό, τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου).
Η ευαισθησία επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία του σώματος που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο άγγιγμα.
Η κατάθλιψη μειώθηκε κατά 22% στην ομάδα του φαρμάκου- 38% περισσότερο από ό, τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες για τις δύο ομάδες. Η κεφαλαλγία ήταν η πιο συχνή παρενέργεια που αναφέρθηκε στην ομάδα του φαρμάκου.
Κάποιοι είχαν επίσης ξηροστομία και υπνηλία.

Τρία άλλα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ινομυαλγίας, αλλά είναι όλα θεραπείες ημέρας κατά τον Lederman.
Κανένα μυοχαλαρωτικό δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ινομυαλγίας. Σε υψηλότερες δόσεις τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να παράγουν μερικές φορές η υπερβολική ημερήσια υπνηλία.

Η έλλειψη ύπνου θεωρείται ότι κάνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας χειρότερα, λέει ο Ledermanι.
Μόλις αποκατασταθεί ο ύπνος, όπως ο ίδιος αναφέρει στη μελέτη του, αυτό και μόνο μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ, τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δούμε αν η νέα θεραπεία είναι καλύτερη από τις υπάρχουσες θεραπείες.
«Αν όλα πάνε καλά, λέει ο Lederman το φάρμακο θα μπορούσε να είναι στην αγορά το νωρίτερο το 2015».
Δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο το φάρμακο μπορεί να κοστίσει.

Ωστόσο, ρευματολόγος που δε σχετίζεται με τη μελέτη δεν αναμένει το νέο φάρμακο να είναι τόσο αποτελεσματικό. Ο Brian Walitt, MD, MPH, βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δεν είναι εντυπωσιασμένος με τα ευρήματα.
Αξιολόγησε τα πορίσματα της μελέτης για το WebMD, αλλά δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Αναφερόμενος στη διαφορά του 18% του πόνου που αναφέρθηκε μεταξύ της ομάδας του φαρμάκου και της ομάδας του εικονικού, ο Walitt αναρρωτιέταιι: «Αν έχετε ινομυαλγία, αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να είστε 18% καλύτερα;» «Εάν εγκριθεί η νέα δόση του φαρμάκου, δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα για τα άτομα με ινομυαλγία» λέει ο Walitt, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής Ρευματολογίας στο Washington Hospital Center.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ανθρώπων

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ